Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nabídka koček

Příspěvky

Domov hledá: Salema (kočka, 1 rok 6 měsíců, Příbram)

6. 4. 2019

Jednooká Salema k nám přišla i se svými koťaty Anulikou a Jabarim. Sama byla ještě desetiměsíční kotě, tak se o své děti neuměla a ani nechtěla starat. Sice jsme je u ní alespoň první měsíce nechávali, ale museli jsme odchov – krmení i čištění – obstarat sami a viděli jsme, jak je v přítomnosti svých dětí nešťastná a nesvá. Proto jsme mateřskou éru co nejdříve ukončili. Salemce ale zůstalo to, že jakmile je někde více mláďat, klidí se pryč. Pokud slyší dožadovací zvuky, brekot (i v televizi) nebo kňourání i cizích koťat, začne hlasitě mňoukat, dokud není ticho. Hlasitá hudba, hovor, štěkot nevadí. Salema byla z celé situace vysílená, vyhublá a vystresovaná, tak jsme jí dali pár měsíců na rekonvalescenci než byla vhodná doba na kastraci. Mezitím jsme vyřešili výtok z postiženého oka (proč oko chybí, nevíme) a úporný ušní svrab. Nyní je tedy Salema připravena najít nový domov. Je to vskutku kočka čarodějnická. Má v sobě zvláštní kouzlo, kterým zastaví i zapřísáhlé nekočkaře. Je milá, upřeně pozoruje jedním okem člověka, jakoby se snažila uhodnout, na co asi myslí. Snaží se přizpůsobit jeho náladě, takže dovede být mazlivá, vtěrná, ale i zcela soběstačná nebo klidně ležet vedle něj. A po celou dobu dává najevo, jak je s lidmi ráda a jak si váží toho, že je právě s nimi (a ne se svými dětmi ☺). Salema může žít prakticky kdekoli – v bytě i v domku se zahradou, s jedním člověkem, studentskou skupinou, s hodně zaměstnaným párem i s rodinou s velkými dětmi. Jen k miminům se zatím nehodí (ne, že by jim něco dělala, ale byla by to vskutku hlučná domácnost). Je naprosto čistotná, zvyklá na krytý záchod a všechny druhy steliva. Žere také všechno, ale přednost dává jasně masu, zejména syrovému, a konzervám. Miluje tvaroh, jogurty a pečivo. Nevíme, jak byla krmena v kotěcím věku, ale asi to byl „ vesnický rohlík v mlíku a chyť si myš“. Prostě tohle jí zůstalo – tak pozor na svačiny! Teritorium: do bytu či domku s bezpečným výběhem. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (6.4.2019)
 

Domov hledá: Štěpánek (kocour, 9 měsíců, Příbram)

3. 4. 2019

Štěpánek je pěkný bíločerný kocourek s pohnutým osudem. Je čistotný, mazlivý milý…. Prostě nej :-) Hodí se i k dětem, k dalším kočkám i k hodným psům. Potřebuje hodně pozornosti, hraček a vysoké škrabadlo. Jak jsme ke Štěpánkovi přišli? Jednoho letního večera minulého roku si šel útulkový psí strejda Bandy jako vždy oběhnout svůj rajón a ze zahrady si přinesl malé zraněné kotě. To bylo ve velkém stresu, zřejmě z hrozivé psí tlamy, která se nad ním zavřela. Takže křičelo a kousalo kolem sebe cokoliv bylo v dosahu. Byla noc, tak jsme vřeštící kousavou kouli zavřeli do voliéry a dohodli se, že detailní prohlídka se bude konat za světla ráno. Ráno se ukázalo, že kotě má něco jako rozštěp patra, pysku až k čumáku a něco s dolní čelistí. Kulhalo, nejedlo, ale už se mazlilo. Svižně bylo převezeno na veterinu a tam se ukázalo, že asi půjde o zranění, o zlomeninu obou čelistí, zlomeninu v obličejové části, poranění nohy a nějakou tu tržnou ránu. Veterinářka nám Štěpánka vrátila lehce vyspraveného a s nějakým tím vyšíváním, ale hlavně s nejasnou prognózou. Hlavní se ukázalo krmit často, pastou, stříkačkou a nedopustit, aby potravu vdechl. Což v situaci, kdy měl díru z tlamy do nosu na 5 milimetrů šíře a pasta se při běžném způsobu krmení tlačila nosem ven, bylo dost obtížné. Ale Štěpán je talentovaný bojovník a zvládl během několika hodin techniku krmení přímo do krku. Zranění se začalo hojit a za dva měsíce začal jíst sám. Od té doby začal sílit a je z něj normální odrostlé hravé kotě. Dnes je už dokonce po kastraci, nemá žádná omezení. Jen protože přišel o několik zubů, nejí tvrdé větší granule (ty pro dospěláky). Doteď kupujeme kotěcí. Jinak miluje maso, lepší kapsičky a vaničky. Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (3.4.2019)
 

Domov hledá: Bublina (kočka, 2 roky 1 měsíc, Příbram)

29. 3. 2019

Bublina je pěkná želvovinová kočka. Je zcela srozuměná s bydlením v bytě, dokonce jí vyhovuje i docela malý prostor. Je naprosto čistotná, zvyklá na krytý záchod a hrudkující i dřevité stelivo. Je to kočka výšková, tak uvítá pelíšek na skříni nebo vysoké škrabadlo. Má ráda maso, konzervy, snáší i mléko a mléčné výrobky, na které ji navykli jako malou. Granule jí drobnější. Bublinka se hodí do klidnější domácnosti, klidně k hodně zaměstnaným lidem. Má ráda ostatní dospělé kočky, koťata jsou na ni příliš akční. Psa toleruje. Pro děti není příliš vhodná, protože není moc tahací… Bublina k nám přišla se svými koťaty Bětkou a Foxem. Původní majitelé se stěhovali z domku do bytu a neuměli se o svou kočku s koťaty postarat. Zavřeli je do krabice a na odjezdu je věnovali dětem sousedů. Sousedi neměli v zásadě problém postarat se o kočku, ale tři kočky si opravdu ke svým dvěma kocourům nechat nechtěli. Tak měli představu, že koťata po odstavu rozdají a Bublina zůstane u nich. Bublinka měla ale jinou představu. Koťata nechávala v kuchyni u sousedů v jejich péči a sama odcházela na dlouhé hodiny zpět do původního bydliště, kde trávila postupně celé dny i noci na zahradě. Situace byla pro okolí neúnosná – noví majitelé domu ji tam nechtěli, sousedé ji marně lákali k sobě a koťata se začínala toulat bez mámy po silnici před domem a hledala ji. Zkrátka sousedi péči o Bublinu vzdali, sbalili kočku i s koťaty do krabice a doputovali k nám. Bublinka další změnu prostředí snášela opravdu špatně. Na rozdíl od svých mrňat, která byla zvyklá na lidi, na děti, Bublina zůstávala rezervovaná a k lidem nepříliš důvěřivá. Změna nastala až po odchodu koťat do nových domovů. Bublinka najednou zůstala sama a neměla koho bránit a opatrovat. Začala být vstřícnější a komunikativnější. Zatím není vyslovený mazlík, ale pochovat a pohladit se od někoho, komu věří a zná ho, se nechá ráda. Byla umístěna k starší paní,která ale neměla dost trpělivosti a tolerance vůči rezervované kočičce, tak ji vrátila. Navíc měla pocit, že Bublinka příliš žere… Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (29.3.2019)
 

Domov hledá: Modřína (kočka, 5 let 1 měsíc, Liberec)

25. 3. 2019

Modřína je zlatě zbarvená exotická kočka. Jedná se o krátkosrstou varianta kočky perské, kdy má zvíře zkrácenou obličejovou část. Modřína a její taktéž exotická kámoška Moneta jsou jedněmi z mnoha koček odebraných na podzim 2018 z množírny v Neratovicích (Hlas zvířat, útulek Anidef Žim). Věk nevíme přesně, veterinářka jej stanovila při kastraci podle stavu zubů a dělohy na "kočka, která má za sebou řadu porodů". Moneta je plachá. Když je někde zalezlá, dá se pohladit, ale pokud mazlíte přes míru, sekne vás. Před neznámými lidmi a hlučnými dětmi utíká. Potřebuje tolerantní osvojitele, kteří jí dají čas si zvyknout. Vzhledem ke stavu, v jakém se k nám dostala (měla mj. kousance po celém těle a krvavý průjem), udělala velké zdravotní i duševní pokroky. Po měsících, kdy byla zalezlá a neviditelná, se nyní volně pohybuje prostorem, nejvíc aktivní je, když dvojnožci nejsou doma. Naučila se hrát si s kočičími hračkami a škrabat na škrabadle. Modřína je čistotná, chodí na kočičí WC s hrudkujícím dřevitým stelivem. Potřebuje kvalitní krmivo. Hodila by se jako parťák k přátelské kočce, příp. je možné ji adoptovat společně s o něco mladší Monetou. Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (25.3.2019)
 

Domov hledá: Moneta (kočka, 3 roky 1 měsíc, Liberec)

11. 3. 2019

Moneta je exotická kočka, zlatá s mramorováním. Je jednou z mnoha koček odebraných na podzim 2018 z množírny v Neratovicích (Hlas zvířat, útulek Anidef Žim). Věk nevíme přesně, veterinářka jej stanovila při kastraci podle stavu zubů a dělohy na "mladší kočka". Zpočátku byla Moneta (i její starší kámoška Modřína) velmi nakvašená a k lidem nepřátelská, což vzhledem k mnoha prováděným zdravotním úkonům bylo vcelku pochopitelné. V současné době je Moneta skoro až přátelská, resp. na dobré cestě stát se dobrým domácím společníkem. Je-li v karanténní kleci (např. po kastraci), nechá se ochotně hladit. Je-li na volno, je to s kontaktem složitější, nicméně kočka je velmi viditelná - chodí po domácnosti, hraje si a učí se lotroviny od domácích koček. Byla viděna, jak olizuje talíře v myčce, válí se na stole i v posteli. Z těchto pokroků máme velkou radost, protože ještě na začátku roku jenom seděla a hleděla a neměla žádnou radost ze života. Moneta je čistotná, chodí na kočičí WC s hrudkujícím dřevitým stelivem. Potřebuje kvalitní krmivo, má ráda syrové maso. Hodila by se jako parťák k přátelské kočce, příp. je možné ji adoptovat společně s o něco starší Modřínou. Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (11.3.2019)
 

Domov hledá: Sísa (kočka, 2 roky 3 měsíce, Beroun)

20. 1. 2019

Drobná želvovinová Sísa získala své jméno podle zarputilého syčení, k lidem měla opravdu hlubokou nedůvěru. Dnes se se známými lidmi pomazlí, vůči cizím je pořád ještě trochu rezervovaná. Mohla by žít v bytě i v domku se zahradou (ale napřed musí strávit několik týdnů, možná i déle, jen doma, než si zvykne na nové lidi). Je čistotná, snáší dobře ostatní kočky, je zvyklá na přítomnost malých dětí. Teritorium: do bytu či domku s bezpečným výběhem. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (20.1.2019)
 

Domov hledá: Švihák Lázeňský (kocour, 1 rok 5 měsíců, Praha)

7. 11. 2018

Švihák lázeňský byl nalezen v Jeseníkách, kde chodil od domu k domu a do místní restaurace hledat jídlo. Lidé na něj byli zlí, kopali ho, házeli po něm předměty, a tak připutoval k nám do branického depozita. Rychle se adaptoval na život v bytě, je čistotný, milý, mazlivý, rád polehává na gauči i v létě na balkóně. Jen se stále ještě nedojedl, kapsičku si dá na posezení (a když by dostal dvě nebo tři, sní i ty najednou) a vrčí, aby mu ji nikdo neukradl, "půjčuje" si mléko do kafe, šunku od snídaně, nákup z tašky... Na ostatní kočky si zvykl, ale bere je jako konkurenci, kvůli které má málo jídla. Proto by byl rád v domácnosti sám nebo jen s jednou kočkou. Nejen na fotkách je vidět, že Švihákovi „tečou“ oči. Při prohlídce paní veterinářka zjistila, že má částečně ucpané slzné kanálky, proto se to děje. Jde spíš o kosmetickou vadu, ale pokud by šel kocourek z nějakého jiného důvodu do narkózy, bylo by dobré mu je nechat pročistit. Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (7.11.2018)
 

Domov hledá: Abidou (kočka, 2 roky 8 měsíců, Příbram)

3. 10. 2018

Abidou má nejen vznešené jméno, ale taky nevypadá jako běžná kočka domácí. Je to kříženka birmy, je to krásná, světle krémová kočička s tmavšími znaky a s jasně modrýma očima. Přesto, že vyrostla od kotěte u nás v depozitu, ostatní kočky moc nemusí. Z hravého koťátka se stala postupem času sebevědomá mladá kočička, která se raději, než hrám, věnuje klidnému lenošení v pelíšku. Jako pravá dáma věnuje velkou část dne péči o kožíšek, a aby se neřeklo, že je jen tak nějaká obyčejná Minda, tak si tak trochu vybírá v jídle. Kromě masíčka, hlavně syrového, má ráda lepší paštičky a taky mlíčko. Je samozřejmě čistitná, zvyklá na krytý záchůdek. Abidou byla již jednou umístěna a následně vrácena, protože se nesnesla s původní kočkou v domácnosti. Hledáme pro ni lidi, kteří by ocenili její neobvyklý vzhled a přitom by jim nevadilo zdravotní omezení, které má. V jednom uchu má totiž adenom - nezhoubný nádor, který občas způsobuje lehký výtok. Ucho je třeba čistit a občas do něj kapat ušní kapky. Rozhodně je třeba, aby Abidou byla pod veterinárním dohledem. Podle nejnovějších vyšetření se zdá, že by adenom měl být již ohraničený,m a tedy operabilní. Abidou bude šťastná v klidnější domácnosti bez dětí, kde se jí dostane dostatečné pozornosti. Teritorium: do bytu. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (3.10.2018)
 

Domov hledá: Paša (kocour, 2 roky 9 měsíců, Liberec)

10. 9. 2018

Celomouratý huňatý a velký kocour Paša je klidný a nekonfliktní kocour, který je spíš pozorovatel než akční typ. Ve společnosti jiných koček nicméně ožívá, je velice společenský a přítulný i k ostatním kočičkám, kdy se o ně otírá a mazlivě naklání hlavičku. Miluje jídlo a při podávání jídla, kdy se i ostatní, jako Paša nahrnou k jídlu, jde i jeho plachost stranou a nechává se hladit a drbat. V takové okamžiky se natáhne a přitiskne k zemi (doslova se rozplácne) a drží a jakoby říkal – pokračuj a drbej mě - a vychutnává si to. Ideálním domovem by pro něj byl byt či domek se zahrádkou, kde by se mohl stát společníkem k další klidné kočičce - společnost další kočky mu pomáhá překonat ostych z lidí i z nového prostředí. Paša není chovací, v náručí se zatím bojí. Paša je velice vděčný za dobré zázemí, nemá potřebu chodit ven, bude spokojený jako domácí bytový kocour. Je čistotný, zvyklý chodit na hrudkující stelivo. Při krmení upřednostňuje opravdu kvalitní kočičí konzervovanou stravu či vařené drůbeží maso – je to velký jedlík, ale kočičí granule mu nic neříkají. Paša pochází z kočičí kolonie, odkud se dostal ke staré paní, která se stará o opuštěné kočky. Ta se ho však kvůli závažným zdravotním problémům musela vzdát. Vzhledem k tomu, že je to tak hodný a klidný kocourek, byli bychom rádi, kdyby se co nejdříve dostal jako společník k jiné kočičce a do klidné domácnosti, bez malých dětí. Teritorium: do bytu či domku s bezpečným výběhem. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (10.9.2018)
 

Domov hledá: Růženka (kočka, 1 rok 9 měsíců, Praha)

20. 3. 2018

Růženka je pěkná mourovaná kočička drobnější postaby. K lidem je trochu plašší, ale když ji ulovíte, nechá se ochotně mazlit. Na umísťovací výstavě se nechala nosit a hladit i od dětí. Dobře vychází s dalšími kočkami, je čistotná. Hodí se do bytu jako společnice k další přítelské kočce či kocourovi. V novém domově může ale i chodit ven, pokud bude výběh bezpečný (bez aut, nepřátelských lidí či psů). Teritorium: do bytu či domku s bezpečným výběhem. Zvíře je bez čipu, kastrované, očkované a odčervené. (20.3.2018)